Tel. 931 057 056 - 672 342 757

Postura, hàbits i salut

Els grans enemics de la bona postura i el correcte moviment
07/01/2015
Regles per a la programació del movimient
07/01/2015

Postura, hàbits i salut

postura

La postura i l’estat físic són unes de les grans preocupacions de l’era moderna i especialment durant aquest darrer segle. La incidència de dolors i patologies a l’esquena i altres articulacions suposa un problema social i econòmic massa important com per no buscar solucions.

Evolució en els hàbits de l’esser humà: inadaptació al segle XXI.

Moltes vegades s’ha dit que l’home no està suficientment evolucionat per la postura en bipedestació, i que aquesta inadaptació és la causa que actualment patim tants problemes d’esquena, artrosi i altres trastorns musculoesquelètics. Però el cert és que a l’est d’Àfrica s’han trobat proves que l’éssser humà fa més de tres milions d’anys que es va posar dret.

Des del punt de vista de la capacitat evolutiva i adaptativa de qualsevol espècie, tant temps hauria de ser suficient per adaptar-se a la posició dempeus, pel que l’explicació a aquesta “epidèmia” l’hem de buscar en lús actual que li donem al cos. Els grans canvis a aquest respecte els trobem els últims dos segles i especialment pel que fa a les tasques laborals especialitzades i els sistemes de transport. Tenim un cos dissenyat per al moviment i una postura dempeus que utilitzem de manera indeguda en el dia a dia.

Els principis de fisiologia i ergonomia més actuals permeten concloure que molts dels mals de l’home actual provenen d’una falta d’adaptació als nostres hàbits i costums nous i no a una estructura deficitària per a la bipedestació.

Conclusió: per evitar l’aparició, evolució i conseqüències dels transtorns musculoesquelètics hem d’incidir en l’estat físic de la persona, els seus hàbits i el seu entorn, de manera que els riscs disminueixin.