Tel. 931 057 056 - 672 342 757

La Roba i els Accesoris afecten la postura

Sistema nerviós i control motriu
07/01/2015
Exercicis per l’esquena
07/01/2015

La Roba i els Accesoris afecten la postura

La roba

La roba i els accessoris que portem poden limitar i condicionar els nostres moviments de manera significativa.. El tall de les camises que limita el moviment de les espatlles i els pantalons o faldilles que no permeten moure els malucs lliurement obliguen les lumbars a compensar els moviments impedits en aixecar el braç per agafar alguna cosa, en ajupir-nos, aixecar-nos i fins i tot, a l’hora de caminar. No es fa difícil veure-ho, posa’t una camisa que et vagi estreta d’espatlles i intenta agafar un got d’un prestatge, o mira els nois que van pel carrer amb els pantalons per sota la línia dels malucs, necessiten ¡avançar la pelvis, doblegar els genolls i separar les cames per aguantar-los! Com a conseqüència s’encongeixen i els “surt gepa”.

La roba que ens posem hauria de permetre el moviment lliure de les articulacions, i especialment de les espatlles i els malucs,, per això quan ens comprem una peça de vestir hauríem de considerar la seva funcionalitat més enllà de la pura qüestió estètica. Comprovar si podem moure el braç en totes direccions i amplituds sense necessitat d’inclinar o girar el tronc, o que el tall de la camisa o jaqueta no comprimeixen la zona del pit limitant el moviment respiratori. Hauríem d’assegurar-nos que els pantalons ens permeten ajupir-nos i separar les cames a l’ample, no només quan estem drets sinó també asseguts.

Això que sembla de pura lògica i evidència aclaparadora no sempre és tan fàcil d’aconseguir, sobretot quan el que volem és seguir la moda.

Les sabates

Les sabates són un element essencial en l’organització de la postura i en l’estètica femenina. Quan comprem sabates hem de tenir en compte l’ús que els hi donarem, perquè sobre el peu construim la nostra posició i més a més, és un dels elements del cos que proporciona més informació per les contínues adaptacions a les respostes motrius. És evident que el calçat indicat per caminar, anar de compres o visitar un museu no seran uns botins de taló alt.

A priori, el calçat d’ús diari ha de ser suficientment ample com per permetre el moviment lliure dels dits dels peus dins seu. Al peu tenim 26 ossos, 35 articulacions i 56 lligaments, tres arcs que formen una bòveda i la funció de subjectar sobre d’ells totes les altres estructures del cos. No és una estructura dissenyada per a la constricció constricció i el bloqueig. Si les meves sabates em van petites o incòmodes, tot el que faci al seu damunt i amb els meus peus dintre seu, serà tens.

la_ropa

Les soles de goma, actuen com amortidors al recolzament del pes sobre el terra en caminar i redueixen l’impacte que aquest produeix a les articulacions superiors. Per això les soles de fusta, les soles massa primes o rígides, no són les més indicades per l’ús diari. Una altra cosa seria que ens posessim unes sabates amb aquesta sola de tant en tant i mai per caminar o estar dempeus molta estona.

El mateix succeeix amb els talons, que alteren la distribució del pes als peus i obliguen el cos a buscar tensions extres de reequilibrament, a més a més d’alterar els punts de càrrega i impacte, pot comportar lesions articulars potencialment perilloses, com els famosos galindons o sobrecàrregues als genolls. Per mantenir-nos drets sobre uns talons, hem de fer nombroses adaptacions a les respostes musculars d’estabilització i equilibri, no només en qualitat sinó en quantitat, és a dir que necessitem augmentar la tensió muscular de molts músculs i realitzar adaptacions a les seves tensions i longituds.

És un error abusar dels talons i si es fan servir tots els dies hem de permetre als músculs de les cames i la zona lumbar baixa que descansin regularment o diverses vegades al dia.

El millor calçat és:

  • Sola de goma per amotiguació.
  • De material flexible per permetre el moviment lliure del peu durant el pas.
  • Ample i pla o amb poc taló per tal d’evitar l’escurçament muscular dels bessons i garantir que els tres arcs estiguin conservats, especialment l’anterior.
  • Amb reforç al contrafort i que subjecti el peu per dins al caminar, que no deixi que el turmell s’enfonsi del tot.