Tel. 931 057 056 - 672 342 757

Estratègia de protecció lumbar a l’ajupir-se a recollir alguna cosa

L’estat emocional
07/01/2015
Impacte econòmic i social de la falta de salut
07/01/2015

Estratègia de protecció lumbar a l’ajupir-se a recollir alguna cosa

Les persones que han patit algun episodi de lumbalgia amb o sense bloqueig associat al moviment d’inclinar-se a recollir alguna cosa del terra, desenvolupen una espècie de fòbia o por davant aquest moviment que les fa d’ara endavant ajupir-se de manera potencialment perillosa per les lumbars.

Estudis han demostrat que les persones que han patit com a mínim un episodi de lumbàlgia a la seva vida, utilitzen estratègies de moviment i contracció muscular significativament diferents a l’ajupir-se que els que no han patit lesions o dolors lumbars.

El nostre cervell és capaç de predir o dissenyar una realitat virtual que li permeti anticipar el que succeirà de manera inconscient, i gràcies a això prepara la resposta muscular necessària a les activitats de la vida diària. Doncs bé, aquest mecanisme tan útil i ben dissenyat pot crear-nos dificultats en situacions que identifiquem de risc.

Així doncs, després d’un episodi de lumbàlgia o bloqueig lumbar que associem al moviment d’ajupir-nos, creem un antecedent que s’associa a la por. La por a repetir l’episodi i que ens duu a realitzar aquest gest creant forces musculars que encara que en principi haurien de protegir-me, el que fan és facilitar un nou episodi, i la cronificació dels episodis de lumbàlgia.

Ajupir-se a recollir alguna cosa suposa baixar el tronc cap a l’objecte i en principi, a una persona sana només li implica deixar-se caure a favor de la gravetat i deixar que els components elàstics musculars em frenin. De manera que baixar és senzill i no requereix cap acció muscular significativa. En canvi per incorporar-se fa falta l’acció de nombrosos músculs des dels de les cames als del tronc i els braços.

Però quan baixem contraient la musculatura del tronc frenem el moviment, activem músculs que impedeixen la baixada i necessitem activar els que poden vèncer-los per baixar. Es tracta d’una orgia muscular sense sentit que comprimeix les estructures articulars i els discs de la columna.

Per desenvolupar o recuperar patrons de baixada saludables hem de recordar:

  1. Baixar és caure. Per tant, em deixaré caure cap a una cama sobre la que puc descansar el pes.
  2. Al baixar la respiració tendeix a aturar-se després de la inspiració i la baixada se sol fer en apnea, fet que crea un coixí d’aire que protegeix les lumbars.
  3. Per flexionar poc la columna és imprescindible flexionar els malucs.