Tel. 931 057 056 - 672 342 757

El principi de tensegritat i la fàscia

Creences i aspectes psicosocials
07/01/2015
L’estat físic
07/01/2015

El principi de tensegritat i la fàscia

El concepte de “tensegritat” el desenvolupà l’arquitecte i enginyer R.Buckminster Fuller que la descrigué com la combinació de les forces que existeixen en una estructura formada per una xarxa finita d’elements de compressió o elements rígids interconnectats a través d’elements tensils o elàstics que li donen a l’estructura la seva integritat total.

Aquest model arquitectònic ha acollit en els últims temps una gran rellevància gràcies a la seva capacitat de readaptació de les tensions entre els elements rígids i els elements elàstics davant forces externes. És precisament aquesta característica la que l’apropa al comportament del cos humà i en especial, al paper del sistema miofascial.

D’aquesta manera podem considerar els ossos com a components comprimits i la fàscia com els components traccionats. L’esquelet és una estructura de compressió contínua solament en aparença, per a comprovar-ho n’hi hauria prou amb eliminar les parts toves i observar com els ossos s’estampen contra el terra perquè no estan units entre si sinó recolzats en superfícies cartilaginoses lliscants. Són precisament les fàscies i el seu paper tensegrític el que manté l’esquelet alçat.